Catedra Militară

După nenumărate şi îndelungate ore teoretice de instrucţie militară, astăzi a venit şi rîndul tragerii din puşca automată de tip Kalaşnikov şi depunerea jurămîntului militar.

Astfel ziua de azi a fost una foarte interesantă, dar în acelaşi timp şi una foarte obositoare. Cu siguranţă însă a meritat, mai ales că rămîne ca o amintire plăcută pentru mine ca cetăţean al Republicii Moldova.

În jurul orei 08:00 dimineaţă, ne-am adunat toţi la Brigada Infanterie Moto nr. 2 din Chişinău şi  după un instructaj strict al domnului colonel Popa Gh.,  6 plutoane de cursanţi ai Catedrei Militare ASEM, ne-am îmbarcat în camioanele de tip  УРАЛ. În scurt timp am pornit spre  baza militară de instruire din Bulboaca, la care urma să executăm tragerile şi depunerea jurămîntului militar.

Odată ajunşi acolo, ne-am organizat şi după o scurtă pauză de recreare, a început adevărată artă militară. Desigur că la mulţi din noi poligonul de la Bulboaca le părea o aventură sau un teren de distracţii, dar nu a fost chiar aşa cum ne imaginasem de la început sau cum ne-am fi inchipuit vreodată. Parcă eram pe un teren de luptă sau la război.

De îndată au început tragerile. Tragerea se efectuat în felul următor: 5 patroane calibru 7,62 mm din poziţia culcat, 5 patroane din poziţia în genunchi şi 4 patroane din poziţia în picioare. Astfel fiecare cursant a efectuat cîte 14 trageri la ţinta piept.

După terminarea tragerilor, am depus jurămîntul militar (,,Eu, Ceban Radu, cetăţean al Republicii Moldova, jur credinţă Republicii Moldova şi poporului ei. Jur să-mi apar Patria chiar şi cu preţul propriei vieţi, să respect legile Republicii Moldova şi regulamentele militare”.) şi am semnat documentele necesare.

După terminarea tuturor procedurilor de rigoare, am avut timp la dispoziţie cîteva minute pentru a face poze în uniforma militară, după care ne-am îmbarcat în camioane şi am pornit spre Chişinău.

Urmează să mai susţinem un examen intern pe 4 mai, după care vom primi gradul militar de sergent, şi vom finisa în totalitate catedra militară.

Join the Conversation

12 Comments

 1. BRAVO! FELICITARI! eu cred ca tot vreau sa devin sergent 😀 sau cel putin sa impusc si eu macar o data… desi stiu ca trebuie sa ai putere… Felicitari! :*

 2. felicitari!!! acum ai devenit un SERGENT!!!! si tot daca ai invatat sa tzintesti cu glonte, acum treci la etapa urmatoare, tzinteste fetele cu privirile…..(cu ochisorii aia frumusei si sinceri) :))

 3. in primul rind se numesc cartușe
  și în al doilea rând încă nu ai primit grad militar, posibil să primești și grad de soldat
  în al treile rând studenți dar nu cursanți
  și în ultimul rând, pe poligon, tragerea este interzis de fotografiat…

  p.s. think again….

 4. vai de mine cit de destept esti… ma faci sa rid…
  yomayo stiu ce grad voi primi, in al diolea rind daca esti atit de destept ai sti ca sunt cursanti dar nu studenti, si trei am avut dreptul sa fotografiez asa ca nu iti sta tie in puteri sa imi spui ce si cum…
  think again…, wow ce destept te-ai mai gasit…

 5. mister admin,yomayo a avut dreptate in toate cazurile iar tu incercand sa-l faci de cacao,singur ai dovedit nivelul cunostintelor tale.nasul putin mai jos si in rest … bafta;)

 6. wow wow wow cît te-au plătit ăia de la ASEM, ca să scrii acest coment… sau şi acuma te simţi jignit de unele fapte…
  atîta timp cît nu mă cunoşti personal ar fi bine să îţi cauţi de treabă…
  tipic poporului moldovenesc… eu sunt cel mai deştept iar restul din jur sunt nişte proşti… am înţeles ce ai vrut să spui…

 7. Radu, spune-mi te rog ce fel de control medical se face pentru catedra militara? exista careva restrictii in acest sens?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.