Despre Prietenie

Se spune că a fi sincer înseamnă a nu ascunde nimic celuilalt, a te deschide tot. Este exact, dar criteriul acestei sincerităţi îl are întotdeauna celălalt, nu tu. Eşti considerat sincer nu ,, cînd nu ascunzi nimic” celuilalt, ci cînd nu ascunzi ceea ce aşteaptă de la tine să ascunzi. Este poate paradoxal, dar aşa e; sinceritatea ta nu se verifică prin tine, ci prin celălalt.

Eşti considerat sincer numai atunci cînd spui ceea ce vrea şi ceea ce aşteaptă altul de la tine să spui.

Dacă îi mărturiseşti unei prietene că e frumoasă şi inteligentă, în timp ce ea nu e nici una nici alta, nu eşti sincer. Dacă îi spui că e urîtă şi foarte deşteaptă, eşti sincer. Dar mărturiseşte-i că toate acestea n-au absolut nici o importanţă, că altele sunt lucrurile pe care ai dori să i le spui, că îşi macină timpul într-un mod stupid, că trăieşte o himeră, că visează la lucruri ce o îndepărtează de adevăr şi de fericire, atunci sigur nu eşti sincer, eşti nebun. (…)

În prietenie se întîmplă acelaşi lucru: eşti iubit nu pentru ceea ce eşti tu, ci pentru ceea ce vede şi crede prietenul tău în tine. Tu, omul, eşti sacrificat întotdeauna. Eşti iubit nu pentru tine, ci pentru ceea ce poţi da, ceea ce poţi justifica, verifica, contrazice sau afirma în sentimentele prietenului. Şi nu te poţi plînge, pentru că şi tu faci la fel; toată lumea face la fel.

Ceea ce întristează oarecum într-o prietenie este faptul că fiecare dintre prieteni sacrifică libertatea celuilalt. Prin ,,libertate” înţeleg suma posibilităţilor lui, voinţa lui de a se schimba, de a se modifica, de a se compromite. (…)

Cîteodată eşti tolerat; aceasta e tot ce poate oferi dragostea prietenilor tăi libertăţii tale: toleranţa.

Zilele trecute încercam să vorbesc cu cîţiva prieteni despre moarte, iar ei parcă mi-ar fi spus: ,,Dragă, fii serios şi lasă prostiile la o parte!”. Ei nu înţelegeau că ceea ce le apare lor drept prostii poate însemna pentru mine o problemă esenţială. Şi atunci m-am întrebat ce ar spune prietenii mei dacă aş săvîrşi un act compromiţător, dar cerut urgent de libertatea mea? Şi mi-am dat seama că n-ar judeca schimbarea din punctul meu de vedere. Ei n-ar încerca să treacă o clipă în mine, ca să îmi înţeleagă nebunia. M-ar decreta nebun, m-ar tolera sau m-ar lasă singur. În nici un caz n-ar trece în mine. Or, dragostea adevărată nu înseamnă decît această completă renunţare la individualitatea ta pentru a trece în celălalt.

O prietenie nu se verifică numai prin libertatea pe care i-o acorzi celuilalt. A ajuta pe un prieten la nevoie, a-l încălzi cu mîngîierile tale, a-l înconjura cu ,,sincerităţile” tale nu înseamnă nimic. Altele sunt adevăratele probe ale prieteniei: a nu-i încălca libertatea, a nu-l judeca din punctul tău de vedere (care poate fi real şi justificabil, dar poate nu corespunde experienţei destinului celuilalt), a nu-l preţui prin ceea ce îţi convine sau te amuză pe tine, ci pentru ceea ce este, pentru el însuşi, prin ceea ce trebuie el să realizeze ca să ajungă un om. Iar nu un simplu manechin.

Toate acestea însă nu ţi le cere nimeni, după cum nimeni nu-ţi cere adevărata sinceritate, ci numai acea sinceritate pe care o doreşte el. Nu uitaţi că într-o prietenie nu contează numai ceea ce ia celălalt. Fiecare luăm mai puţin decît ar trebui. Acesta este marele nostru păcat: că nu ne e sete de mai mult, că ne mulţumim cu sferturi; de aceea avem fiecare dintre noi atîta spaimă de ridicol. Nu numai că nu dăm cît ar trebui, dar luăm cu mult mai puţin decît ni se oferă.

Sînt lucruri esenţiale spuse de Mircea Eliade, de care unii dintre noi nici nu ne dăm seama…

Join the Conversation

8 Comments

 1. Stii, traim intr-o perioada in care inocenta, sinceritatea (adevarata), naivitatea, dragostea fata de aproapele tau nu mai sint considerate niste calitati. Pentru a trai trebuie sa fii badaran, trebuie sa ii impingi pe toti, sa te folosesti de altii (fie cu voia lor sau fara). Dar de fapt, tot ce se intimpla e Cu voia noastra.
  Insa, noi putem gasi acele putini persoane (poate 1 din 9999999999), dar care ne este geamana si va fi de acord sa se daruiasca total prin ginduri si emotii curate.
  Bravo pentru post, tema cu importanta globala.

 2. Mda întradevăr Nutza ai dreptate este o temă cu importanţă globală, mai ales pentru noi tinerii din ziua de azi…
  Stii orice persoană face greşeli în viaţă, din care mai apoi cu siguranţă că învaţă, de aceea trebuie sa respectăm unele principii, sa fim sinceri şi punctuali etc. Totuşi educaţia, cei 7 ani de acasă şi bunul simţ îşi au rolul lor în viaţă…Orice greşeluţă, orice trădare, orice cuvînt spus brutal, jigneşte şi stîrneşte ură între persoane.
  Vorbind despre inocenţa, sinceritate, naivitate, dragostea faţă de aprapele tău şi multe multe altele, liber putem afirma că sunt nişte calităţi, cel puţin în cazul meu şi a unora dintre noi…
  Oricum cel de Sus ne vede şi ne pedepseşte odată şi odată pentru relele noastre.
  De aceea trebuie să fim respectuoşi, buni, răbdători şi numaidecît iubitori…
  O persoană geamană care va fi de acord să se dăruiască total prin gînduri , sentimente şi emoţii curate foarte rar găseşti în ziua de astazi, tineretul fiind mereu cu capul ameţit doar de bani, distracţii şi prostii…

 3. Nici nu mai zic că majoritatea au doar un scop să te folosească şi mai apoi să îţi dea un şut dur în fund… E cel mai dureros cînd după atîtea lucruri frumoase făcute şi oferite ţi se întoarce spatele şi eşti ignorat, parcă nici nu ai fi existat vreodată, poate pe o altă planetă….
  Bunătatea din păcate nu întotdeauna se răsplăteşte cu bunătate acesta fiind un mare păcat… Eu mereu am gîndit astfel oferă binele şi ţi se va acorda înzecit…

 4. Un prieten adevarat iti stie slabiciunile, dar iti arata calitatile, iti simte temerile, dar iti intareste credinta, iti cunoaste ingrijorarile, dar iti elibereaza spiritul, iti recunoaste defectele, dar iti subliniaza posibilitatile !
  PRIETENUL ADEVARAT LA NEVOIE SE CUNOASTE !!!

 5. Dumnezeu spune:sa nu ne asteptam rasplata aici pe pamint caci o vom avea in ceruri.
  Raul trebuie invins intotdeuna prin bine,si o data facut(binele) el se va intoarce numaidecit la tine Chiar de zeci de ori mai mult(poate nu de la persoanele carora le-ai raspuns cu bine,dar oricum binele inconjoara omul care iubeste sa faca bine… Deaceea nu va lasati dusi in eroare de “lumea de azi” in care ne aflam-noi trebuie sa fim acele fiinte pe care le-a creat Dumnezeu si sa indeplinim acea lucrare sfinta pe care o avem de facut pe acest pamint…

 6. E foarte greu sa ai un prieten adevarat astazi,dar m-am convins inca odata ca daca te-ai inghimpat intr-un trandafir nu inseamna ca toti au ghimpi…cu toate astea vreau sa va zic ca odata puteam sa jur ca nu am sa zic nimanui nimik,dupa ce am m-am “ars” cu un “prieten”.Bine ca nu am jurat ca azi poate nu mai aveam linga mn o asemena persoana cum este prietena mea,pe care toti o credeau o ingimfata si rasfatata,din simplu motiv ca vine dintr-o familie instarita,pina chiar si eu am ajuns sa cred asa….asa suntem noi judecam persoana dupa ce vedem la suprafata, din exterior…ei uite ca papusha alintata si rasfata,a ajuns sa-mi devina cea mai buna prietena,fara de care nu-mi inkipui o zi sa nu vb cu ea.Toti inka cred ca faptul ca avem acelasi nume ne-a unit intr-atit….nu….sufletul si inima ei au fost cele care au intarit prietenia noastra..mi se pare practic imposibil sa ma tradeze si sa o tradez…am devenit 2 in 1.Ori de cite ori ma gindesc la faptul ca ieri eram dezorientata si inchisa dupa ceea ce mi-a facut-o cnva,azi zimbetul si puterea cu care lupt mai departe le datorez ei,celei mai scumpe si mai iubita prietena de pe pamint.In fine….stiu ca prietenii adevarati azi ii cauti ku luminarea,dar ma bucur ca lumina luminarii mele s-a aprins mai repede de cit credeam…Va doresc tuturor prieteni ca a mea si nu am sa uit niciodata fraza:”Un prieten adevarat te prinde de mina si iti atinge inima,atunci cind cazi intr-o groapa de unde crezi ca nu mai ai scapare!”

 7. Sint si eu in cautarea prieteniei adevarate…vreau o persoana care sa-mi ofere respect,sinceritate,siguranta,afectiune,comunicare,sfaturi…m-am dezamagit in unii prieteni,insa totusi cred si sper ca voi gasi pe cel ce nu ma va trada,cu care voi imparti bucuriile si suferintele.
  Cautarea “prieteniei adevarate” e o problema cu care se confrunta multi din noi,o dificultate actuala.Sint sigura ca nu trebuie decit sa asteptam……

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.