FEMEIA DIN LUMEA CIFRELOR

Niciodată să nu te opreşti din învăţat. A conduce este o profesiune, nu un drept sau o moştenire. Acceptă  că vor exista, în mod frecvent, lucruri pe care nu le ştii şi că a găsi modalităţi mai bune de a rezolva lucrurile, face parte din profesie.

Bruce HYLAND

După această maximă se conduce şi doamna Tamara Ceban, care activează în calitate de şefă a Direcţiei raionale de Statistică Glodeni. Protagonista schiţei noastre îşi trage rădăcinile de obîrşie din satul Recea, raionul Străşeni, aşezare cu oameni harnici, buni la inimă, săritori la nevoie.  S-a născut (în anul 1958) într-o familie de ţărani a lui Feodosii şi Pelaghia Rozmeriţă. Este dificil să descrii o copilărie plină de aventuri în cîteva rînduri, dar voi încerca să aştern pe hîrtie cele mai vii amintiri ale eroinei noastre:

–  Copilăria am petrecut-o în casa părintească şi prin împrejurimi, într-o totală libertate de mişcare şi de contact cu oamenii şi cu natura. În preajmă era o livadă de vişini şi ponoare, unde împreună cu alţi copii hoinăream ore întregi. Fiind al VI-lea copil în familie, ca cea mai mică, poate am fost puţin mai răsfăţată de mamă, fraţi şi surori. Pentru mine copilăria este ca o oglindă ce reflecta prin imagini mai tîrziu viaţa de fiece zi. Îmi amintesc că am fost un copil ambiţios şi îmi plăcea să fiu prima în clasă la învăţătură  şi la toate activităţile extraşcolare (serate, concursuri, sport). Cea mai vie amintire va rămîne dudul rotat din faţa casei, unde tata ne-a făcut un pat, ce-l agăţase de copac. Îmi adunam toate jucăriile şi acolo era colacul de salvare ca să mă pot juca în linişte, deşi fraţii şi surorile mă mai alungau uneori. Anii s-au perindat, iar din copacul copilăriei mele a rămas numai tulpina – aşa i-am surprins un fragment de gînd dnei Tamara Ceban.

Ţinînd foarte mult la versurile ,,casa părintească nu se vinde”, cu o adîncă tristeţe mi-a relatat că după ce au decedat părinţii se duce tot mai rar pe acasă. De îngrijirea casei se ocupă fratele mai mare, care locuieşte în sat. Toţi au fost pentru aceea ca sănu vîndă casa cu fereastra la care mama i-aştepta. Fiind mulţişori la număr, părinţii n-au avut putere să le ofere studii superioare copiilor, dar mezina le-a căpătat şi-i mîndră de asta. Dar mai întîi s-a manifestat ca elevă, îi plăceau ştiinţele exacte. În 1975 absolveşte şcoala medie cu rezultate bune la învăţătură. De prin clasa a VII a început să fie pasionată de sport şi în deosebi de tenisul de masă. De multe ori mamă-sa o certa, fiindcă cum venea de la şcoală, lua masa şi alerga înapoi la şcoală unde se pregătea de competiţiile sportive pentru a apăra cinstea şcolii, dar şi pentru a-şi satisface hobby-ul său. Deseori ocupa locuri de frunte în raion, apoi cînd şi-a continuat studiile la universitatea de stat, facultatea economie s-a învrednicit şi de locul întîi. După absolvirea studiilor se căsătoreşte în satul Hîjdieni, apoi vine cu traiul în Glodeni. Protagonista dna Tamara Ceban e întregită de membrii familiei şi, în primul rînd, de cei doi copii (Aliona şi Radu), care i-au păşit pe urmele profesiei. Fiica deja activează ca contabil într-o firmă, iar feciorul e student în anul III la ASEM din Chişinău. Răsfăţatul tuturor e nepoţelul, un dolofan ce-i seamănă leit bunicuţei.

În perioada anilor 1984-1987 a activat în calitate de inginer programator la Fabrica de Conserve din oraşul Glodeni, iar din 1987 şi pînă în prezent – în domeniul statisticii. A început această carieră de la funcţia de specialist-economist. Pe atunci abia apăreau primele computer personale prin organizaţii şi avînd puţină experienţă în domeniu a fost promovată ca specialist principal, locţiitor al şefului direcţiei şi din anul 2003 e conducător al Direcţiei pentru Statistică a raionul Glodeni. Menţionează că chiar de la bun început a captivat-o domeniul statisticii, deoarece pe cînd era student a făcut practica la central principal de calcul din oraşul Chişinău, astăzi Direcţia Generală Tehnologii Informaţionale pe lîngă Biroul Naţional de Statistică al RM. Activează la Direcţia pentru Statistică de 23 de ani şi nu regretă. Îi are ca colegi de breaslă pe cei 13 angajaţi profesionişti în domeniu. Persoanele versate în domeniu afirmă că statistica este o artă care necesită dezvoltare. Din an în an se întreprind măsuri, avînd ca obicetiv de bază producerea datelor statistice necesare implementării şi evaluării politicilor naţionale în domeniul social-economic, conform standardelor şi metodologiilor armonizate principiului calităţii şi eficienţei, precum şi prezentarea cît mai vastă a indicatorilor statistici întregii societăţi conform strategiei de dezvoltare a statisticii în întregime pe republică pentru anii 2008-2011. Consideră că orice domeniu de activitate este important, iar conducătorul, activînd consecvent, cu dăruire de sine, cu un înalt grad de responsabilitate şi fiind susţinut de subaltern, are misiunea de a realiza sarcinile puse în faţa colectivului de muncă pentru o perioadă concretă de timp şi pentru viitor.

Silvia IFTODI redactor-adjunct al ziarului Cîmpia Glodenilor

Sursa: Articol preluat din Publicaţia Periodică a Consiliului raional Glodeni ,,Cîmpia Glodenilor”

Ştiaţi că!

Praful de cacao este cel mai bogat în polifenoli? Polifenolul are un efect antioxidant şi previne apariţia ridurilor şi încetineşte ritmul de îmbătrînire.

Mierea este singurul aliment ce nu se deteriorează?

Ceapa este o legumă foarte eficientă în prevenirea oricărui gen de cancer? Această legumă acumulează din sol o substanţă care previne cancerul. Această substanţă este seleniul. Totodată, studiile recente au arătat că ceapa este cea mai consumată legumă din lume.

Morcovul, datorită conţinutului bogat în vitamina A, redă pofta de mâncare şi ajută la îmbunătăţirea digestiei? Consumă sub formă lichidă (suc de morcovi) timp de 10 zile, şi-ţi vei îmbunătăţi vederea (în special cea de noapte) . În plus are si efect   puternic în cicatrizarea rănilor digestive.

Consumul de ouă conferă aceeaşi energie ca şi consumul unei fripturi? Datorită conţinutului bogat în proteine, oul este digerat mult mai uşor de către stomac deoarece are un număr mult mai mic de calorii decît o friptură.

Fructele de tip nucă: fistic, migdale, nuci, alune de pădure, etc. în stare crudă (neprăjite sau fripte) reduc nivelul colesterolului?Acestea mai au şi rolul de a  reduce nivelul grăsimilor din organism, în special din arterele sanguine (blochează formarea cheagurilor), prevenind astfel infarctul cardic sau/şi cerebral.

Merele, consumate dimineaţa, au un efect energizant asupra organismului? Consumă seara, înainte de culcare. Conţinutul bogat de vitamine al merelor, regenerează dinţii şi gingiile.

Pătrunjelul verde conţine de cinci ori mai multă vitamina C decât lămîile?

Usturoiul ajută la creşterea părului? Zdrobeşte  mai mulţi căţei de usturoi printr-un tifon şi amestecă zeama rezultată  cu ulei de măsline presat la rece. Aplică amestecul pe pielea capului, în special în zona unde părul este mai rar şi spală-te abia după 3-4 ore de la aplicare.

Usturoiul, pentru a-i păstra proprietăţile anticoagulante, zdrobeşte-l sau piseaza-l înainte de a-l consuma. Dacă-l găteşti la microunde vei pierde toate proprietăţile lui curative.

Plantele medicinale folosite la prepararea ceaiurilor, îşi pierd 85% din calitate prin fierbere? Pentru a le păstra toate proprietăţile calitative, lăsa plantele la macerat în apă timp de 6-8 ore după care strecoară-le. Pentru îndulcire,  poţi adăuga miere.

Merele potolesc şi uneori anulează foamea? Un alt efect al curelor cu mere este dezintoxicarea corpului, sucul de mere ajutînd la reducerea colesterolului.

Sucurile de fructe sau legume sunt mult mai bine asimilate de către organism daca se diluează cu apă? Cantitatea de apă necesară la diluarea sucurilor este în proporţie de 50% apă la 100% suc.

Kiwi conţine mai mult potasiu decât bananele? Este şi un foarte bun remediu împotriva impotenţei. Conţine mai multă vitamina C decît portocalele. Toate vitaminele şi mineralele se găsesc în seminţele fructului de kiwi, nu în pulpa acestuia.

Iaurtul previne constipaţia? Consumă o cană de iaurt dimineaţa pe stomacul gol şi astfel, flora ta intestinală va fi echilibrată.

Roşiile conţin o substanţă ce are proprietăţi antioxidante? Pune-ţi pe faţă felii subţiri de roşii (sau bulion preparat acasă, fără conservanţi) şi astfel tenul tău va fi curăţat într-un mod perfect natural şi sănătos.

Uleiul de măsline presat la rece vindecă problemele legate de bilă? Acesta ajută la dizolvarea în special a pietrelor care se depun în bilă. Stoarce zeama unei lămîi întregi şi adaugă o lingură de ulei de măsline presat la rece, amestecă şi bea totul pe stomacul gol, cu 30 de minute înainte de masă.

Feniletilamina este o substanţă ce se găseşte în ciocolată? Aceasta este produsă de creier în mod natural în special atunci cînd două fiinţe umane sunt îndrăgostite, dînd o stare de visare.

Grapefruitul reînvigorează şi anulează durerile de cap? Consumă în fiecare zi două pahare de suc de grapefruit timp de 10 zile şi te vei simţi mult mai energică şi dinamică.

Un foarte bun înlocuitor al cafelei este năutul? Prăjeşte câteva boabe de năut, macină-le fin şi fă  din ele o băutură fierbinte. Această băutură te va stimula la fel de mult digestiv şi nervos ca şi consumul de cafea.

Mierea de albine zaharisită îşi revine cel mai bine ţinută pe baie de aburi? Încălzită în acest mod, mierea îşi păstrează nealterate toate calităţile nutritive. . . Şi mai ştiai că mierea de salcîm naturală nu se zahariseşte niciodată?

Semnificaţia numelui RADU

Ca şi orice persoană, şi eu am fost interesat să aflu de unde provine numele meu Radu… Iată ce am găsit!

E veche tradiţie în onomastica românească, frecvent şi cu largă răspîndire, Radu face parte dintre numele pe care românii le-au împrumutat de la slavi (dată fiind popularitatea de care s-a bucurat mai ales în regiunile sudice ale ţării, trebuie luată în consideraţie în primul rînd influenţa slavă de sud, bulgară şi sîrbo-croată). Aparţinînd fondului antroponimic slav, numele în discuţie este la origine un hipocoristic de la personalele compuse cu elementul rad- ,,bucuros” (ca în limba bulgară radost, în limba rusă radosti ,,bucurie”): Radomir şi Radimir (pentru semnificaţia lui -mir, → Cazimir), Radoslav şi Radislav (slava ,,glorie”, de aici şi în limba română slavă), Liuborad (liub- ,,iubire, dragoste”) etc. Atestat pentru prima oară în documentele Ţării Româneşti la 1351, Radu este cu siguranţă mult mai vechi decît primele acte care s-au păstrat pînă astăzi, o dovadă concludentă în acest sens fiind frecvenţa deosebit de mare cu care apare în perioada veche. Dacă luăm în consideraţie femininul Rada (prima purtătoare a acestui nume în documente este mama domnului Radu cel Mare), compusele Radomir (prima atestare în anul 1389), Radoslav (din 1392), derivatele Rădei (din 1469), Rădiniţă, Raicul (din 1495), ajungem la concluzia că din cele 98 de persoane care apar în actele munteneşti din sec. 14-15 (este vorba de numele care încep cu R-), 80 purtau un nume ce aparţine temei Rad- (numai Radu erau 64 de persoane!). Deosebit de numeroase sînd derivatele din Rad-, împrumutate sau create pe teren romăânesc: Radeş, Radan, Radeţ, Radici, Radina şi Radna (cunoscute şi cu valoare toponimică), Radoe, Radoiţă, Rados, Radoţă, Radovan (în toponimie, Radovanu), Rădac, Rădaia, Daia (şi în toponimie), Dăiţă, Rădea, Rădei, Rădel, Rădicu, Rădilă, Rădin (din toponimul Rădineşti), Rădiţa, Rădişor, Rădocea, Rădoica, Doică (de aici Doiceşti), Răducu, Ducu, Răducă, Răducan, Răducea, Răduică, Duică, Rădulea (acesta a fost apropiat de germanicul Radwulf, Raul, lucru inadmisibil pentru onomastica noastră română), Răduleţ, Rădulin, Răduş, Răduţ, Duţă etc. Dintre numele amintite, numeroase sunt şi astăzi folosite ca prenume, celelalte putînd fi întîlnite ca nume de familie sau în toponimie (de ex. Rădăuţi este tot un derivat din Rad-). Situîndu-se mereu printre numele frecvente, Radu a avut o perioadă de regres prin sec. 18-19, cînd în inventarul prenumelor noastre încep să pătrundă tot mai multe neologisme. Radu şi derivatele sale fiind prin excelenţă laică, nu trebuie trecută cu vederea nici concurenţa numelor calendaristice, care au eliminat cea mai mare parte a numeroaselor nume de origine slavă (mai ales hipocoristice). Elementul hotărîtor al persistenţei în timp a lui Radu este fără îndoială tradiţia, extrem de puternică şi în domeniul antroponimiei; folosit iniţial probabil în familiile boiereşti, devenit nume specific voievodal în Şara Românească (între 1377-1669 a fost purtat de nu mai puţin de 12 domni) şi aureolat de legendă prin figura lui Radu Negru ,,descălecătorul de ţară”, prenumele în discuţie îşi recapată vechea strălucire în secolul nostru, alături de → Basarab; Bogdan; Dan; Decebal; Vlad etc., astăzi la modă datorită capacităţii de a evoca trecutul glorios al strămoşilor noştri.

–          În limba bulgară Rad, Rado, Radan, Radei, etc., compusele Radislav, Radoslav, Radomir, în limba rusă Radim, Radimir, Radislav, Radmila, Radomir etc., în limba maghiară Rado (în unele cazuri poate fi de origine germanică), Radiszlo, Radomir, Radvany etc.

–          Cei 12 domni ai Ţării Româneşti sunt: Radu I, 1377-1388, Radu II Chelul, Radu cel Frumos, Radu cel Mare, Radu de la Afumaţi, Radu Bădica, Radu Paisie, Radu Ilie, Radu Mihnea, Radu Şerban, Radu Iliaş şi Radu Leon; demni de menţionat mai sunt cronicarii munteni Radu Greceanu şi Radu Popescu, pictorul de biserică Radu Zugravu.

–          Un cunoscut al literaturii române interbelice este Radu Comşa, eroul romanului Întunecare de Cezar Petrescu.

P.S. Promit să revin şi cu alte nume dacă va fi nevoie sau rugăminţi din partea voastră, a cititorilor mei fideli.

Atenţie cum scrieţi, şoferi!

Extrase din declaraţiile date de şoferi după accidente, informaţie preluată dintr-un ziar.

Cealaltă maşină a intrat în mine, fără să mă atenţioneze asupra intenţiilor mele.

M-am lovit cu un camion staţionar venind din sens invers.

Am plecat de la marginea şoselei, m-am uitat la soacra mea şi am trecut peste parapet.

Încercînd să omor o muscă, am intrat cu maşina într-un stîlp de telegraf.

Conduceam maşina de 40 ani, cînd am adormit la volan şi am avut un accident.

Cînd m-am apropiat de intersecţie, un semn stop a apărut în locul în care nici un semn stop nu mai apăruse vreodată.

Nu am reuşit să opresc maşina la timp.

Ca să evit lovirea barei maşinii din faţă, am călcat pietonul.

O maşină invizibilă a apărut de nicăieri, mi-a lovit vehiculul şi a dispărut.

Pietonul nu ştia în ce direcţie să se îndrepte, aşa că l-am călcat.

Cauza indirectă a accidentului a fost un ins mărunt, într-o maşină mică cu o gură mare.

Stîlpul de telefon se apropia repede. Am încercat să virez în afara direcţiei lui, cînd el m-a lovit în faţă.

Am claxonat pietonul, dar el se holba la mine.

Pe un formular de asigurare (şoferul lovise o vacă):
– Cum aţi avertizat dumneavoastră?/- Claxon.
– Cum a avertizat celălalt?/- Muuu!

Apropiindu-mă de intersecţie, nu am văzut nici un vehicul, venind din dreapta mea, aşa că am lovit maşina din faţă.

Parbrizul spart. Cauza necunoscută. Probabil woodoo.

Maşina din faţa mea a lovit pietonul, dar acesta s-a sculat, aşa că l-am lovit şi eu.

Să te ţii de burtă de la atîta rîs, nu alta…

Ce spun picii despre dragoste…?

Cînd cineva te răneşte…, chiar dacă te doare îngrozitor…, tu nu plîngi, pentru că ştii că o s-o doară pe persoana care te-a rănit! Mathew – 6 ani

Cînd mami îl vede pe tati transpirat… şi murdar tot… dar tot îi spune… ,,tot eşti mai frumos ca Robert Redford! Chris – 8 ani

Dragostea este să ei în braţe…, să pupi, să spui NU! Patty – 8 ani

Dragostea este… Dumnezeu ar fi putut să spună nişte cuvinte magice ca să scape din cuiele de pe Cruce…, dar n-a făcut asta… asta este DRAGOSTE! Max – 5 ani

Cînd bunica mea avea artrită, şi nu-şi putea vopsi unghiile…, bunicul meu le-a vopsit el pentru ea, cu toate că şi el avea artrită…! Rebecca – 8 ani

Cînd ştii că sora ta mai mare te iubeşte…, pentru că-ţi dă ţie toate hainele ei vechi…, şi ea trebuie să se ducă la cumpărături, să-şi ia altele! Lauren – 4 ani

Cînd cineva te iubeşte…, felul în care-ţi spune numele, e… Ştii că numele tău este în siguranţă în gura lui.  Este diferit! Billy – 4 ani (superb!)

Cînd o fată se dă cu parfum şi băiatul se dă cu after-shave…, şi ies la plimbare împreună…, şi se miros unul pe celălalt! Karl – 5 ani

Cînd oferi cuiva din mîncarea ta, fără ca să te aştepţi ca celălalt să-ţi ofere din mîncarea lui! Chrissy – 6 ani

Cînd un bătrîn şi o bătrînă…, sunt încă buni prieteni cu toate că se cunosc unul pe celălalt de mult timp! Tommy – 6 ani

Dacă vrei să înveţi să iubeşti mai bine…, începe cu un prieten care nu-ţi place! Nikka – 6 ani

Cînd spui cuiva ceva rău despre tine…, şi ţi-e frică, că n-o să te mai iubească din cauza la ce i-ai spus…, şi apoi cealaltă persoană te surprinde iubindu-te chiar mai mult! Samantha – 7 ani (Cat de profund, minunat!!!)

… ce se întîmplă de Crăciun…, cînd te opreşti din desfăcut cadouri…, ca să te bucuri de bucuria celorlalţi! Bobby – 5 ani

Cînd iubeşti pe cineva…, ochii tăi se tot mişca…, şi nişte steluţe strălucesc din ei! Karen- 7 ani

Niciodată să nu spui TE IUBESC doar cînd îţi vine…, iar dacă o simţi…, atunci spune-o mai des…, oamenii uită prea mult să spună TE IUBESC! Jessica – 8 ani

Cînd îi spui unui băiat că are o cămaşă aşa frumoasă…, cu toate că el poartă aceeaşi cămaşă în fiecare zi! Noelle – 7 ani

Cînd căţelul tău te linge pe faţă…, cu toate că l-ai lăsat acasă singur toată ziua! Robert – 5 ani

Cînd mami face cafeaua lui tati şi o gusta înainte să i-o dea…, ca să se asigure că are gust bun! Maria – 6 ani

Este o chestie care te face să rîzi atunci cînd eţti obosit! Paul – 4 ani

Iubirea este atunci cînd te săruţi tot timpul. Pe urmă, după ce ai obosit cu sărutatul, mai vrei încă să fii împreună şi atunci începi să stai de vorbă. Aşa fac mama şi cu tata, dar arată teribil cînd încep să se sărute! Emily – 8 ani

Este atunci cand mămica îi dă lui tăticu cea mai bună bucată din friptura de pui! Claudia – 5 ani

Dragostea înţeleasă de către copii este cea mai pură!

P.S. Nu vă puteţi imagina cîţi oameni au nevoie să citească acest lucru astăzi.

Sursa Formula AS

45 de persoane cu numele Ceban Radu în RM

Mai mare mi-a fost mirarea astăzi, cînd am dat peste baza de date şi am aflat că pe teritoriul Republicii Moldova trăiesc 45 de persoane care posedă, la fel ca şi mine numele Ceban Radu.

Pînă acuma ştiam de doar cîţiva, adică în jur de 7-8 persoane. Pe unii chiar îi cunosc personal sau cel puţin din poze.

Ar fi super dacă aş avea şansa să-i cunosc măcar pe jumătate, sau chiar pe majoritatea dintre ei, suntem totuşi persoane cu acelaşi nume.

Păcat însă că nu există în baza de date şi raioanele în care trăiesc.

Desigur că mi-a fost interesant să aflu şi numărul de persoane care au acelaşi nume ca şi restul membrilor familiei mele.

La acest capitol mama Ceban Tamara, se află pe primul loc, 154 persoane avînd acelaşi nume ca şi ea, apoi tata Ceban Valeriu, cu 136 de persoane şi sora fiind unica cu numele Tihai Aliona.

Avea să uit, cei interesaţi de numărul persoanelor cu acelaşi nume ca şi ei pot accesa site-ul http://www.mtic.gov.md/WebStatistics/index.php?lang=md.

Autoportret înrămat într-un chestionar

1. Principala mea trăsătură: sinceritatea, punctualitatea, optimismul şi atitudinea corectă faţă de oameni; romantismul (îmi face viaţa mai frumoasă, pe cît sunt de realist, pe atît sunt de romantic…, iubesc să dăruiesc  flori, cadouri, iubesc  relaţiile armonioase şi tot ce e frumos). Nu aş renunţa niciodată la sentimentul de dragoste, adevărata sursă de viaţă si dorinţa de a realiza ceva.

2. Calitatea pe care doresc să o întîlnesc la o fată: sunt foarte multe, unele din ele ar fi, simplitatea, sinceritatea, omenia, respectul, răbdarea, convingerea, încrederea în forţele proprii, perseverenţa,  ambiţia, curajul, eleganţa, puterea de convingere  şi ajungerea la compromisuri, atunci cînd e nevoie. Din păcate rareori cînd ai şansa să întîlneşti un pui scump de om cu toate aceste calităţi. Continue reading Autoportret înrămat într-un chestionar